Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Search This Blog

Tuesday, 27 February 2018

Selamat pagi cikgu :)

As Salam...

Ehh...lama betul tak bersiaran...busy la...sape cakap cikgu banyak free time goyang2 kaki, mmg nak kene cili mulut dia.

Masuk sekolah baru, byk nak kene adapt..lotihhhh...tp setiap skolah ada budaya sendiri, ada ranking yg nak dipertahankan. sekolah aku ni, raking ke 11 dari 68 sekolah kot...so kau paham la terkangkang kiap cikgu2 buat keje, program, karnival etc. weekend pon ig group n whatsapp tung tang tung tang x benti...xde life weiii...kehidupan sosialku punah ranah...Selagi belum tutup mata, keje..keje..keje..lillahitaala.

baru jejak kaki sehari, dah dpt task jadik emcee perhimpunan bulanan, kau rasa?? tak terkejut beruk aku..adoii..layannn...new broom katanya...nak kasi can cikgu baru..alahaiii....whatever la...

jawatankuasa lain jgn ckp..cikgu cikgi sedia maklum pepaham udah ler... semoga dipermudahkan urusan harian kat skolah n.. dah cuba keluar, gembira for 6 yrs dok ipg n utm..tp sudahnya berpatah balik ke bidang perguruan di sekolah..semuanya aturan Allah.. rezeki di sini..hhmm...kene cuba suka, kalau x..x jadi. Mcm mana nak kasi suka, ttpkan aim..so xde la meraban sangat..sbb kau tau kau ada aim nak achieve. x kisah la aim apa2..GC ka...kau  nak jadi PK ka...nak aim jadik pengetua pon buleh aihh....berangan itu free mekk...gituuuuu....nanti sambung balik..daaa

Image result for work hard

Tuesday, 14 March 2017

Friday, 21 October 2016

mcm mana nak interpret t test spss output

As salam...ni pon topik basi ni..tp nak masuk jugak kat sini..sbb bila lama tinggal..mampuih lupa semua..setiap kali sambung blaja, setiap kali repeat balik mende ni..lupa sbb x amalkan..yelah...kita buka guna spss nak beli barang kat tesco kan..hahahahahah...

Ckp pasal t test kan..kompom2 la statistik kan..selalunya org xde masalah nak dptkan result guna spss..pastu..nak interpret...menggagau x reti..spss tu bagi result dlm bentuk nombor..kalau x reti baca maksud nombor tu..xde maknanya...

basicnya t test ada 3 jenis..semua org slalunya dah familiar kan..simple t test..independent t test dan sekor lagi..dependent  test a.k.a paired t test...

sblm syok2 ber t test..pastikan data korg2 ni semuanya normally distributed eh..bell atau gaussian shape..bukan skewed ke kiri atau kanan..graph bentuk m ke v ke..bukan ek..itu kene dipastikan..how ler?? kau buat la NORMALITY TEST guna spss tu haa..... tp kalau tgk dari bacaan varians..pon dah boleh agak juga nanti data kita jenis mcm mana..normal atau not normally distributed...mende varians tu??

Varians tu ialah satu bacaan yang menunjukkan mcm mana data tu disperse/bertabur/berselerak daripada min..eh...sebelum kau kompius..min tu purata..benda yg sama

makanya, kalau nilai varians kau besar..maknnaya lagi jauhla tersebar data2 tu daripada min..so..xde maknalah min itu..maksudnya lagi..sampel kau tu tidak homogenus..bila x homogenus maknanya not normally distributed..so xleh la pakai t test..sbb test ni parametrik, apply utk data normal saje..data tidak normal..silalah pi buat non parametrik test..ngerti??

t test ni guna utk tengok mean difference (perbezaan min)..jadi basicnya ko kene buat descriptive stats dulu..maknanya kene tau berapa mean, mod, varians semua2 tu..yg basic2..sbb ada kalau melalui descriptive stats..sah2 nampak ada mean different yg sagt besar dan jelas..x payah la gedik nak continue dgn t test..t test ni inferential stats..

cth output spss


kau tekan2 spss..keluar table ni..acaner nak baca??
1. ko tgk figure pada sig colume..tu levene test punya reading..sbb nilai levene test tu 0.582 (p>0.05), lebih besar dr significant 0.05..maka varians ada sama...maknanya kita akan amil bacaan equal variance (row atas) utk tgk t test value pulak..
2. kat ni t test value dia 0.14 (p>0.05), kita accept null hypotesis dengan rumusan bahawa tiada perbezaan min antara.....ko sambung ayat tu ikut variable kajian masing2 ye....

kalau mcm ni pulak???
sama aje la...
1. pi tgk kat Levene test bah sig tu..apsal?? sbb figure ni akan tentukan kita akan amik bacaan t test dr row atas atau bawah. Dalam kes ni, nilai sig Levene test ialah p=0.006 (p>0.05)..so..bacaan kita mesti dari row pertama.
2. bacaan t test..nampak 0.000..sah2 la p<0.005, so kita reject null hypothesis..dengan rumusan bahawa wujud perbezaan min antara.....ko sambung ayat tu ikut variable korg.....
perbezaan ini bermakna tau.. meaning...

cth: lelaki skor 50, perempuan skor 54
berapa beza?? 4 je kan...tp bila buat t test,,wujud perbezaan yg signifikan sbbP<0.05, so bermakna wujud perbezaan yg signifikan walau nilai kecil

senang kan!!
dah..kbye!




Happily married

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers